Narzędzia pracy dietetyka

Postanowiłam uchylić rąbek tajemnicy i opisać po krótce o używanych „narzędziach” w gabinecie dietetyka.

Zastanawiacie się o jakich „narzędziach” mowa? Przecież można by powiedzieć, że „dietetykowi to tylko waga potrzebna”. W rzeczywistości jest jednak zdecydowanie inaczej 😉

Z tego artykułu dowiesz się:

  • jakiego programu używam do układania diet, jakie ma on funkcje i dlaczego wybrałam właśnie ten program
  • dlaczego tak ważne są systematyczne pomiary analizy składu ciała
  • po co przeprowadzam wywiad żywieniowy i zdrowotny, oraz
  • dlaczego zachęcam pacjentów do systematycznych pomiarów obwodów ciała

                                                 ANALIZA SKŁADU CIAŁA

Nie wyobrażam sobie pracy w gabinecie bez oparcia o wyniki z mojego ANALIZATORA SKŁADU CIAŁA. Posiadam jeden z najnowszych analizatorów dostępnych na rynku – analizator InBody270 (więcej informacji o nim znajdziecie w poprzednim poście -> kliknij tutaj <- ). Wykonanie na nim pomiaru jest – można by powiedzieć punktem kulminacyjnym każdej wizyty (czy to tej pierwszej, czy też kontrolnej).

Oprócz informacji odnośnie zawartości tłuszczu, mięśni, wody, kości itd. jedną z głównych funkcji za jaką go cenie to pomiar TRZEWNEJ TKANKI TŁUSZCZOWEJ. Jest to tkanka tłuszczowa zlokalizowana w obrębie jamy brzusznej, okala narządy wewnętrzne takie jak wątroba czy też żołądek. Bardzo ważne jest, aby każdy człowiek znajdował się względem tego parametru w normie tj. w skali od 1-10 punktów. O tkance tłuszczowej trzewnej mówi się inaczej, że jest ona AKTYWNA METABOLICZNIE – znaczy to, że jeśli przekraczamy zalecany poziom, mamy istotnie zwiększone ryzyko chorób metabolicznych takich jak cukrzyca, chorób sercowo-naczyniowych oraz nowotworowych.

Na domowych wagach łazienkowych, nie jesteśmy w stanie sprawdzić tego parametru, tą możliwość posiadają dopiero analizatory składu ciała wykorzystujące metodę BIA (bioimpedancja elektryczna) lub DXA (Dual Energy X-ray Absorptiometry), ewentualnie też w badaniu RTG jest to oceniane.

Kolejną niezwykle cenną dla mnie informacją, uzyskiwaną z analizatora jest indywidualnie oszacowana ZALECANA PODSTAWOWA PRZEMIANA MATERII – ( tzw. PPM, inaczej też nazywana podstawowym zapotrzebowaniem energetycznym) jest to taka ilość energii (kcal) jaką człowiek potrzebuje i zużywa na podstawowe procesy życiowe tj. termoregulacje, sen, bicie serca. Dlaczego jest to tak ważne – zapytacie, dlatego, że z tej wartości obliczam następnie CAŁKOWITĄ PRZEMIANĘ MATERII pacjenta (lub inaczej mówiąc całkowite zapotrzebowanie energetyczne) i dopiero od tej ilości kalorycznej obliczam i szacuję konieczne restrykcje kaloryczne.

Jest to niezwykle istotne, aby odpowiednio dobrać kaloryczność diety pacjenta i zdradzę Wam, że odkąd pracuję z moim analizatorem jest ona zawsze najlepiej dobrana 😉

                                   PROGRAM DO UKŁADANIA JADŁOSPISU

Wspaniałym przyjacielem w mojej codziennej pracy jest program, dzięki któremu układanie jadłospisu jest znacznie ułatwione i przyjemne. Program, na którym polegam już od czasów studiów licencjackich to ALIANT – kalkulator dietetyczny.

Poleciła mi jego zakup jedna z koleżanek ze studiów pracująca już w branży. Aliant jest jednym z pierwszych programów dostępnych na rynku. Nie wymaga on dostępu do internetu, żeby na nim pracować.

Cenie ten program za bardzo wiele cech:

  • jest przyjemny w obsłudze, w kalkulatorze są przygotowane gotowe tabelki do wpisywania parametrów pacjenta, produktów nielubianych / nietolerowanych, dzięki czemu mam gotowe formularze do przechowywania informacji uzyskanych w wywiadzie z pacjentem
  • producenci dbają o podążanie za zmieniającymi się normami na poszczególne witaminy i składniki odżywcze dla różnych grup wiekowych pacjentów – wprowadzane są ciągłe aktualizacje, dzięki czemu jestem spokojna, że moja praca jest zgodna z wszelkimi obowiązującymi wytycznymi
  • mam możliwość budowania w nim swojej własnej bazy produktów jak i przepisów, dzięki czemu układany jadłospis może być całkowicie podporządkowany pod wymogi pacjenta (bardzo często wpisuję ulubione produkty czy też dania pacjenta, 😉 jeśli oczywiście są one zdrowe ), mogłam też przygotować bazę przepisów dla pacjentów posiadających Thermomix czy też „Lildlomix” (urządzenie miksujące)

  • automatycznie generowany układ tygodniowy jest nie tylko ułatwieniem dla pacjenta (pacjent może sobie szybko przeczytać jakie dania będą uwzględnione w ciągu całego tygodnia), ale także dla mnie, zawsze drukuje sobie dodatkowo ten „spis treści”, żeby przy wizycie kontrolnej zapisać na nim notatki,

  • ma profesjonalną (co jakiś czas unowocześnianą) szatę graficzną dla WYDRUKÓW przygotowanych jadłospisów wraz z automatycznie utworzoną listą zakupów do poszczególnych dni z diety (mogę ustawić czy lista zakupów ma być przygotowana na każdy dzień diety osobno, czy też na kilka dni)

Pacjenci chwalą jakość przygotowanego jadłospisu, co nie tylko niezwykle mnie cieszy ale i utrwala w przekonaniu, że konieczne jest zainwestowanie w najlepszej jakości „narzędzia”, żeby nasza praca przynosiła zarówno nam jak i naszym podopiecznym korzyści i radość. Nie zamieniłabym używanego programu na żaden inny 😉

                                                    POMIARY OBWODÓW

Warto oprócz pomiarów na analizatorze, dokonywać i porównywać obwody ciała. Zdarza się tak, że waga łazienkowa – jaką najcześciej posiadają pacjenci, nie pokazuje utraty masy ciała, co wywołuje najczęściej złość lub załamanie – a bardzo często jest tak, że podczas stosowania się do przygotowanej diety, zamieniamy tkankę tłuszczową na tkankę mięśniową, co oczywiście jest zjawiskiem BARDZO POŻĄDANYM, 🙂 jednak waga nie pokaże nam tych wyników.

Niejednokrotnie się zdażyło, że odwiedzający mnie pacjenci koniecznie chcieli już nową dietą z jeszcze mniejszą kalorycznością „bo już na tej diecie nie chudnę”, po wejściu na analizator, następowało jednak pozytywne zaskoczenie i radość z uzyskanych wyników 🙂

Dlatego też świetnym narzędziem, do kontroli tego, czy idziemy w dobrym kierunku z naszymi planami dietetycznymi jest MIERZENIE OBWODÓW – niekiedy, gdy waga łazienkowa nie pokazuje żadnych zmian, wartości obwodów się zmienią 🙂

                                       WYWIAD ZDROWOTNY I ŻYWIENIOWY

Przeprowadzenie wywiadów zdrowotnego i żywieniowego jest absolutnie konieczne i bez tego nie wyobrażam sobie zacząć współpracy z pacjentem, zawiera on wiele istotnych pytań, dzięki którym mogę poznać stan zdrowia pacjenta i zastosować odpowiednią dla niego dietę (wiem, że w internecie dzieją się takie rzeczy, że ktoś wpisuje swoją masę ciała, wzrost i wybiera sobie kaloryczność diety i „gotowa dieta” już czeka do pobrania.. niestety nie jest to jadłospis indywidualny, nie uwzględnia on stanu zdrowia i preferencji, a dodatkowo może on wręcz być groźny dla zdrowia osoby z niego korzystającej).

Poniżej przedstawiam zarys obu wywiadów (tego co uwzględniają).

Dziękuję za uwagę, jeśli pojawiły się dodatkowe pytania zachęcam do kontaktu – z przyjemnością postaram się odpowiedzieć na każde z nich 🙂